As vrea sa ma dau peste cap
Si sa ma transform in copil
Si sa ma mai dau o data
Si sa raman asa!

luni, 26 mai 2008

Scaunul cainelui

Ma urc in autobuz. Eram foarte obosita si ma bateau si sandalele (cu toc).
Erau 3 scaune libere in dreptul meu, dar am pierdut 2 din ele.

Ma indrept spre al 3 lea scaun liber. Stupoare: nu era liber, pe el dormea un caine mic. Langa caine, pe alt scaun era stapanul lui. Mi-a crescut tensiunea la maximum. Mi-a trecut toata etica de la antica la contemporana pin cap. Exagere, de fapt mi-au trecut multe injuraturi. Stapanul catelului avea pielea mai colorata decat a mea. Am incercat sa nu fiu rasista. Nu am reusit. Mi-am amintit de zecile de situatii cu tigani la care am luat partea in viata mea.

Nimeni nu-i spunea nimic stapanului. Eu nu aveam chef sa initiez discutii, dar am vrut sa fac un exercitiu. Si l-am facut. Am avut noroc si am reusit sa ma asez pe un scaun in spatele stapanului de catel calator cu RATB. Autobuzul devenea din ce in ce mai plin.

Lumea urca, se indrepta spre acel scaun si ...se oprea. Nimeni nu zicea nimic. Ba chiar o doamna zambea si se uita contemplativ cum doarme catelul pe scaun. Stapanul lui il mai mangaia din cand in cand.

Multe doamne obosite incercau sa-mi prinda privirea: acel gest in urma caruia eu m-as fi ridicat sa le cedez locul. Asteptam o replica, ceva, orice. Niciuna nu mi-a spus nimic, insa toate s-au uitat spre mine, doar - doar ma voi ridica. Nici tiganului cu catelul nu i-a spus nimeni nimic.

In spatele nesimtirii lui, am fost protejata. Cum ar fi putut cineva sa-mi spuna sa ma ridic? Era evident ca ori eu, ori poate altcineva am fi strigat imediat: SA SE RIDICE CATELUL!!

5 comentarii:

Dragos spunea...

De ce sa se ridice catelul, n-ai auzit de expresia: "animalele sunt mai bune decat oamenii"?
Normal ar fi fost sa se ridice stapanul.
Parerea mea ;)

Anonim spunea...

Nici nu se putea un exemplu mai bun pentru cel mai recent articol al meu. In tema.

Anonim spunea...

Ti-am scris pe mail dar trec si aici comentariul meu, pt ca mi-ai facut observatie:))

By the way, mi-am adus aminte de articolul cu catelul din autobuz!!!!! foooarteee tareee!!! am citit eu ce am citit, nu am avut neaparat nici o reactie....pana la sfarsit, cand ai scris : "Sa se ridice catelul!". Atunci am izbucnit intr-un ras, dar ce ras, nu mai ma puteam stapani!!! Si radeam, si tot radeam, si repetam cu voce tare: auzi, sa se ridice catelul!!!! si iar radeam!! nu mai puteam, radeam cu lacrimi de crocodil!! si mai eram si la birou! se uitau astia la mine ca la nebuni, a trebuit sa le explic de ce, bineinteles. Dar nu mai puteam de ras, m-am dus la baie pana la urma ca n-am mai rezistat. Si toata ziua, si a 2a zi , numai la catelul ala m-am gandit. Am facut si scenarii, cum se ridica el in 2 labe pe scaun si cu o voce de om le intreaba pe doamnele din picioare: vrea cineva sa ma tina in brate? Si cum alea lesina pe-acolo si tu mori de ras ca tu te asteptai sa se ridice catelul, era ceva normal......etc.
Ce sa mai zic, catelul a fost eroul meu saptamana aia!

Anonim spunea...

Hahahaha. Sunt la munca si am o tona de lucruri de facut... Dar nu am chef...Si dupa ce am citit "SA SE RIDICE CATELU'" , cheful a disparut... Dar inca se aude rasul meu ...Multam ca ma faci sa rad...

Anonim spunea...

Ii dau dreptate lui Dragos,ar fi trebuit sa se ridice tiganul daca era un gentil(dar la aceasta specie rar intalnesti),dar cum sa te astepti sa se ridice el daca nu a avut macar bunul-simt sa-si ia catelul in brate pt a elibera scaunul?Desi este o intamplare banala ce face deja parte din rutina zilnica,este dovada unei mari probleme cu care ne confruntam: tiganii.Desi in Romania sunt recunoscute oficial 19 minoritati etnice,cea mai problematica etnie sunt tiganii.Neoficial se pot mandri cu cel mai mare procent de ilegalitati,cersetorie si masini de lux dar si cu un numar foarte mic de angajati cu carte de munca.Isi permit sa faca orice pentru ca nu spune nimeni nimic,romanilor ori le e teama de ei,ori nu vor sa fie acuzati de discriminare.Deci ei traiesc bine si romanul plateste: tiganii fac urmasi pe care-i lasa "sa-i creasca statul"(costuri enorme);tot statul (asigurarile de sanatate),plateste asistenta medicala,putini tigani platesc asigurari de sanatate/sociale , insa beneficiaza de asistenta medicala gratuita inclusiv cei ce traiesc in palate (costuri URIASE avand in vedere si ca pentru orice disconfort merg la medic); majoritatea tiganilor (aici intra si miliardarii manelisti) , nu platesc impozite,un bun exemplu ar fi Leo de la Strehaia care are palat de 800.000euro, peste 15 masini de lux si o datorie la stat de 100.000ron pentru ca nu a platit taxele si impozitele.Cati romani reusesc sa acumuleze datorii la stat de 100000ron fara sa pateasca nimic?Doar tiganilor li se asigura locuri gratuite in universitati...si lista poate continua.Deci DA,este discriminare,ROMANII sunt cei discriminati. Imi cer scuze daca acest comentariu nu isi avea rostul aici,dar nu m-am putut abtine dupa ce am citit postul.