As vrea sa ma dau peste cap
Si sa ma transform in copil
Si sa ma mai dau o data
Si sa raman asa!

miercuri, 15 octombrie 2008

Timisoara

Am vizitat de curand Timisoara. Desi am mai fost odata pe la 10 ani, cred, nu se pune. Nu mai tineam minte nimic. Acum, la practic a doua a vizita, dar teoretic prima, iata ce am retinut din Timisoara.
Revin la Piramida lui Maslow. E fascinant cum nevoile ne deformeaza perceptiile.
Timisoara este un oras cu stazi foarte inguste, cu un trafic inferal, cu soferi de taxi complet nebuni si cu centraliste de la dispeceratele de taxi foarte amabile.
In Timisoara sunt cocosi care canta la 4:30 in fiecare dimineata. Hotelurile de 3 stele sunt proaste: nu ai sapun si nici gel de dus la baie, in camere te sufoci de la caldura, nu se gateste mancare pentru turisti, ci doar pentru sefi, peretii sunt de hartie - auzi tot ce se intampla in alte camere.
Masina de gunoi vine la ora 7:30 si face un zgomot infernal cand goleste tomberoanele.
In Timisoara nu poti merge la ora 1 noaptea pe jos pe linia de tramvai pentru ca poti primi amenda de la politisti.
La 12 noaptea Mc Donalds din Timisoara e acelasi ca cel din Bucuresti.
In Timisoara oamenii sunt cam barfitori si indolenti. Si se misca obositor de lent. OBOSITOR de LENT! Cred ca daca suni la salvare, acolo iti raspunde o doamna care zice: no bine... acuma stai si tu un pic, nu te agita, ca doar nu mori, iar daca mori, ce nevoie de salvare mai ai!
Am vazut o catedrala frumoasa pe la 11 seara, luminata, cu acoperis cu tigle vernil, parea interesanta, dar nu aveam dispozitie sa ma rog, asa ca...am trecut mai departe.
Am vazut o zona pietonala frumoasa, cu cladiri superbe, din diferite stiluri arhitecturale cu elemene de peisagistica in stil francez.

Pacat ca la restaurant nu gasesti Gulas. Nici palinca. Ma rog!

Am fost 6 zile in acest oras, 5 cu soare, una cu ploaie, am muncit mult, am mancat prost si putin, am dormit si mai putin..cu alte cuvinte nu mi-am satisfacut nevoile de baza, asa ca nu am reusit sa urc pe treptele piramidei.

Timisoara, sper ca esti mai mult decat atat!

6 comentarii:

adleras spunea...

Timisoara este mult mai mult de atat. Sincer sa iti zic..cred ca impresia pe care ti-ai facut-o este in mare parte exact opusul celei adevarate. Eu m-am mutat in Timisoara acum 1 an si sincer sa zic..lumea este foarte politicoasa si deschisa la discutii chiar daca nici nu te cunosc.

Nu stiu cum este la un hotel de 3 stele ..dar asta oricum nu este o trasatura genearla a orasului :)

Oamenii nu se misca deloc incet, asta este impresia pe care ar alsa-o ardealul... nu banatul :) (e doar o impresie..datorata dialectului)

traficul este foarte civilizat, chiar daca la anumiet ore de varf..este aglomerat in zonele centrale. Totusi soferi ca in Timisoara nu am mai vazut. Poti sa treci strada pe la trecere faar ca macar sa te uiti in stanga sau dreapta..daca ai pus piciorul jos.. treci linistit..masinile opresc toate.

La inceput cand am ajuns in oras, fiind obisnuit cu traficul si soferii din Galati (e haos total acolo)... earm foarte atent la trecerea strazii, si cand vedeam timisorenii cel fel trec fara nici un stres..amcar sa se uite.. ziceam ca e imposibil asa ceva. acum nici eu nu mai am stres.

Taximetristii sunt foarte amabili..si chiar lucreaza in favoarea calatorului si nu a lor. Te sfatuiesc pe unde se ajunge mai repede, pe unde se poate evita traficul, etc.

De altfel, dupa cum am mai zis, toata lumea eset foarte politicoasa si prietenoasa.

Strazile nu sunt inguste decat in centrul orasului (unde sincer... intr-adevar ziua este trafic intens..si inghesuiala). dar daca ai fi mers si prin alte zone..ai fi observat ca nu e la fel.

Ar mai fi trebuit sa observi cat de multe zone verzi foarte bine ingrijite sunt. Si atitudinea generala a locuitorilor.. inslusiv felul cum se imbraca si cum se comporta pe strada.

Anonim spunea...

@adler
ce sa zic, frumoasa prezentare, dar stii si tu ca este o vorba: dragoste cu sila nu se poate. :) Asta nu inseamna ca nu o sa ma mai duc :)
Macar si doar pentru magazinul Bio de unde imi cumpar cea mai buna ciocolata din Romania :) (glumesc, ma duc la munca acolo) Cand am inceput primul post, am spus ca nevoile ne deformeaza perceptiile.

adleras spunea...

unde este magazinul Bio ? :) daca e vorba de ciocolata atunci vreau sa stiu :D

Anonim spunea...

@adler
Inteleg si accept tot ceea ce e legat de ciocolata. De asta, desi nu te cunosc, am cautat si in galeata de gunoi punga de la magazin, ca sa vad adresa exacta, insa din pacate pe punga nu scrie adresa :-P. Incerc sa-ti explic, atat cat cunosc eu orasul. Magazinul Bio este intre Piata Marasti si Piata 700, vis a vis de un spital. Este la parterul une cladiri veci, pe un colt, il poti vedea de la bulevardul principal. Eu imi iau ciocolata cu 70% cacao din gama VIVANI. Cel mai mult imi place cea cu Orange; nu predomina portocala, insa este o urma fina mai mult de miros decat de gust. Este suberba aceasta ciocolata. Acum mi-am luat si cu praline si cu cappuccino. Cea cu cappucino nu imi place :(. Sper sa gasesti magazinul, are o sigla mare BIO Market.

adleras spunea...

DA! Stiu zona despre care imi spui. Stiu spitalul deoarece langa el este intrarea in parcul botanic, loc unde ma duc des. O sa merg probabil weekendul asta pe acolo sa vad daca gasesc deschis, daca nu atunci o sa trec in timpul saptamanii. Mersi ca mi-ai spus unde este.

Acum daca tot impartasim cunostinte despre delicatese, sa iti spun si eu ceva. Tot in zona "Piata 700" este o cofetarie care serveste delicatese avand ca baza Waffle (http://en.wikipedia.org/wiki/Waffle). Pornind de la farmacia Vlad (una dintre putinele farmacii non-stop din Timisoara, probabil cea mai cunoscuta, langa piata 700)mergi spre centru si la prima sau a doau strada care va face spre stanga vei gasi cofetaria respectiva. Eu am mancat ceva de la ei si mi-a placut foarte mult.

Simos says ... spunea...

buna. am sa-ti vorbesc din punctul de vedere al unui timisoarean ce sta de 2 ani in bucuresti. deci, oarecum subiectiv. in mare nu pot si nici nu vreau sa te contrazic in ceea ce zici. timisoara este asa cum e. nici extraordinara, nici banala. este asa cum o simti si cum ai invatat-o. ca sa intelegi o cultura trebuie sa o traiesti, sa o experimentezi. o singura chestie vreau sa punctez. oamenii nu sunt lenti. sunt de bun simt. adica nu trebuie sa ma dau cu capul de pereti ca sa rezolv o chestie. nu trebuie sa fac zarva in jurul meu pt ca lumea sa ma observe. pot sa traiesc fara sa deranjez. atat.

toate cele bune,
simos

p.s. sper sa nu te dezamagesc prea tare, dar gulas si palinca nu o sa prea gasesti in timisoara. poate fiindca nu sunt specifice zonei ...