As vrea sa ma dau peste cap
Si sa ma transform in copil
Si sa ma mai dau o data
Si sa raman asa!

vineri, 29 august 2008

Instinctul de conservare si egoismul

Din ce in ce imi este mai clar si mai evident ca la baza tuturor caracteristicilor unui om sta egoismul. Iar egoism este alimentat de instinctul de conservare.

Adica ecuatia este simpa: cu totii avem instinct de conservare, insa la unii e mai dezvoltat, la altii mai putin. Instinctul de conservare ne dicteaza ce sa facem, astfel incat sa ne fie bine. Si uite asa apare egoismul care imbraca diferite forme si grade.

Egoism = Atitudine de exagerata preocupare pentru interesele personale si de nesocotire a intereselor altora
Exemplu banal (business area)
Ion, George si Marius discuta despre pe seama unei idei pe care Marius le-a spus-o. Ion si George sunt incantati de idea lui Marius.
Ion, George, Marius si Georgescu, zis in particular si sefu’ se intalnesc la o sedinta.
Sefu’ zice: am auzit ca ai o idee Marius, ne-o prezinti si noua? Marius incantat isi prezinta ideea cu gura zambind pana la ambele urechi. Ion si George tac. Sefu’ se uita ciudat la Marius. Pe fata lui se citeste clar ca ideea i se pare un rahat.
Sefu’ intoarce capul spre Ion si George si ii intreaba daca sunt de acord cu implementarea ideii lui Marius. Instinctul de conservare se activeaza instant!
Ion si George o dau cotita. Brusc fetele lor se transforma in fete de jucatori de poker.
Nu mai conteaza nimic, decat sa nu piarda ei ceva in fata lu’ sefu’

Exemplu banal (personal area)
Adela incepe sa planga : cum adica sambata seara tu te duci cu baietii la fotbal si la bere ? Esti incredibil, cum poti fi asa de nepasator. Petre, strangand din dinti: bine, nu ma mai duc, daca te deranjeaza atat de tare. Stau acasa. Sambata Adela sta fericita pe canapea la TV, cu bigudiuri pe cap si din cand in cand ii zambeste lui Petre. La pranz ea ii pregateste plina de dragoste masa si o prajitura. Adela crede ca dragostea inseamnsa sa fie cat mai aproape de Petre. Petre se gandeste: deci ce dracu e dragostea?

Niciun comentariu: