La istorie, la scoala (sub un regim totalitarist) am invatat ca sclavagismul era o forma de oranduire sociala in care existau doua clase: stapani si sclavi, primii fiind proprietarii sclavilor, ai uneltelor de productie si ai productiei obtinute prin prestatia sclavilor, cei din urma, sclavii, fiind lipsiti de libertate, de proprietati si obligati prin forta sa presteze servicii pentru proprietarii lor.
Cand invatam despre aceste lucruri mi se zbarlea pielea pe mine. Imi era teama de forta brutala, de stapanul care ar putea sta cu biciul langa spatele meu, teama de munca fortata.
Dupa ce inima mea de copil nevinovat fusese deja intepata de fiorul sclavagismului, au aparut in cursul firesc al istoriei si pe caietele mele: feudalismul (timpuriu, tarziu), capitalism, socialism etc.
Dupa 20 de ani ma gandesc si incerc sa enumar ce forme imbraca azi acel bici de care imi era atat de teama in copilarie la scoala primara.
Pai sa vedem: creditul de nevoi personale, cardul de credit, creditul ipotecar, creditul doar cu buletinul, avantaj client de 5%, orele suplimentare de la birou, rata somajului, rata inflatiei, taxa X, taxa Y, taxa Z, companiile aeriene low cost, seria 5, Iphone, MacBook, marirea de salariu promisa, promovarea promisa, pachetul de beneficii, moda sezonului de primavara, de vara, de toamna, de iarna, de anul viitor, tendintele...era mai simplu sa fi fost doar un bici.
Zbang. Si mai arai un rand de grau.
Traiasca ORICELISMUL in care traim.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu